Minister Henk Kamp wil de leegstand onder winkels aanpakken. Het totale winkeloppervlak moet krimpen, maar het moet ook makkelijker worden om bijvoorbeeld winkelruimte met horeca te combineren.

Dat zei minister Kamp van Economische Zaken dinsdag bij radiozender BNR.

Op dit moment staat 8 procent van de winkels in Nederland leeg. Dat komt vooral door de opkomst van webwinkels. Leegstand kan snel leiden tot verloedering in binnensteden en een gevoel van onveiligheid voor de mensen die er wonen.

,,Er zullen zeker meters uit de markt gehaald moeten worden, dat is absoluut noodzakelijk. Als je weet dat er op dit moment 8 procent leegstand is en dat er een derde overcapaciteit is, dan is het ergens tussen die 8 en 33 procent in”, aldus Kamp bij BNR.

Kamp maakte vorige week afspraken met de detailhandel om winkelstraten aantrekkelijker te maken. Zo wil hij het voor ondernemers makkelijker maken om hun winkel te combineren met horeca. De prijzen van huurpanden moeten niet langer worden gebaseerd op historische prijzen maar op wat gangbaar is op de vastgoedmarkt.

Huurprijzen winkelmarkt dalen

De overcapaciteit op de vastgoedmarkt zorgt voor aanhoudende druk op huurprijzen. Huurprijzen van winkelpanden in Nederland gingen in 2014 gemiddeld met 2,5 procent omlaag, meldde vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle begin januari. Daarmee was 2014 het vijfde jaar op rij dat de winkelhuurprijzen dalen.

De malaise op de winkelmarkt had afgelopen jaar mede te maken met de zwakke economie: consumenten hielden waren weinig kooplustig. Verder is de opkomst van webwinkels van invloed op de winkelmarkt.

Vraag naar A1-locaties neemt af

De vastgoedadviseur signaleerde een dalende vraag naar zogenoemde A1-winkelruimte, waarbij het gaat om panden in de beste winkelstraten van een stad. Die trend speelt vooral in kleine en middelgrote steden, maar ook grote steden worden steeds vaker met deze ontwikkeling geconfronteerd. Alleen de absolute top van winkelstraten onttrekt zich aan deze trend.

Alleen topsegment winkelvastgoed houdt stand

De verschillen tussen het topsegment met de beste winkelstraten en het midden- en lager segment worden groter. Zo is er net als in voorgaande jaren een sterke daling van de tophuurprijzen van straten in kleine en middelgrote steden in demografische krimpregio’s in Overijssel, Friesland, Drenthe, Zeeland en Limburg. Gezien de toegenomen leegstand in dergelijke steden lijkt aan deze ontwikkeling nog geen einde te komen mits marktpartijen, waaronder ook gemeenten, ingrijpen, aldus JLL.

De vastgoedadviseur nam voor zijn jaarlijkse onderzoek in totaal 185 winkelstraten in 75 gemeenten onder de loep. In slechts 18 winkelstraten stegen de huurprijzen, met het Rokin in Amsterdam als winkelstraat met de sterkste stijging (plus 24 procent). De Maastrichter Brugstraat in Maastricht (plus 14 procent) en de Leidsestraat in Amsterdam (plus 10 procent) maken de top drie compleet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl